Juliana Drivhuse fylder 60 år

Nød lærer som bekendt nøgen kvinde at spinde - eller nøgen mand i dette tilfælde. I starten af 1960erne stod Julianas grundlægger pludselig uden job, og den lille familie på fem stod uden forsørgelsesgrundlag. Det førte til, at Mogens A. Stærmose grundlagde den virksomhed, der i dag hedder Juliana Drivhuse A/S, og som i år fylder 60 år.  

 

Virksomheden, der i dag har hovedsæde ud til den fynske motorvej, startede under beskedne vilkår Blichersvej i Odense. Den adresse var også familien Stærmoses bopæl, men i kælderen blev der gjort plads til, at man kunne trække snorre de velkendte paraplytørrestativer, og her måtte vi børn hjælpe til husker Bo Stærmose, der i 1983 købte virksomheden af sin far og dermed gennemførte det første af to generationsskifter i virksomhedens historie. 

Tredive år senere gennemførtes endnu et generationsskifte, da den nuværende ejer og daglige leder Nikolaj Stærmose overtog roret. Når vi kigger Julianas historie, kan vi lidt groft opdele den i tre faser, fortæller Nikolaj Stærmose. Den første fase var iværksætter-fasen, hvor der blev etableret produktsortiment, produktion og et dansk forhandlernet. Siden fulgte internationaliseringsfasen, hvor Juliana etablerede sig eksportmarkeder med salgsselskaber i Tyskland, Storbritanien og i USA. Det var Bo Stærmose, der stod i spidsen for den fantastiske vækstrejse. Den tredje fase kan man med nogen ret kalde digitaliseringsfasen. Det er mange interne processer og integrationer med store kædekunder og sidst men ikke mindst den kommercielle digitalisering, hvor Juliana arbejder sammen med det store lokale udviklingshus Hesehus 

 

Fokus kerneforretningen

I dag står virksomheden to ben, hvoraf drivhuse og orangerier udgør 90% af omsætningen. De sidste 10% er postkasser til private boliger, både parcelhuse og etageboliger. Vi har ingen planer om at udvide med nye produktgrupper, fortæller Nikolaj Stærmose, der tror et fortsat vækstpotentiale inden for begge spor. For postkasserne er der et væsentligt eksportpotentiale, og drivhusene taler fint ind i nogle megatrends, der handler om det gode liv, lokal dyrkning og et afstressende rum i haven, der kan være ramme for mange aktiviteter med familie og venner, uddyber Nikolaj Stærmose, der med sin baggrund som cand.mag. i historie har haft en lidt utraditionel vej ind i forretningsverdenen.

 

We help people grow!

Udsagnet peger både ud i verden og ind i organisationen, og det er flertydigt den måde, at Juliana ønsker at hjælpe både drivhuskunder og medarbejdere til at gro, og det kan være som mennesker eller med dyrkning af tomater, agurker, chili og alt det andet, man kan bruge drivhuset til. For i bund og grund, er drivhuset en klimaskærm, der i tempererede klimazoner kan skabe subtropisk klima, hvilket betyder, at vi under nordlige himmelstrøg næsten året rundt kan være inde, mens man er ude. 

Det er der heldigvis mange mennesker, der har fået øje , og mange af dem er aktive i det online fællesskab, der findes Drivhusklubben.dk, og som Juliana i mange år har drevet. Her kan man dele sin passion med andre, stille spørgsmål til eksperter og inspiration til alt, hvad der handler om drivhuset.