Robotarme skal give plads til flere hænder

Publiceret første gang 25. juni 2020

I en branche, der i dag er præget af manuelt arbejde i både produktion og pakkeri og meget lidt automatisering tager den fynske drivhusproducent Juliana nu et kvantespring, der skal sikre større pakkesikkerhed og en mere lækker oplevelse for kunden.

Midt i sommervarmen bliver der trykket på knappen og den nyinstallerede pakkerobot sætter i gang. Det nye anlæg skal automatisere pakningen af fittings, der bruges til samling af de mange hobbydrivhuse, som hver dag bliver produceret og pakket på fabrikken i Odense. Indtil i dag er det meste arbejde foregået manuelt, og det har øget risikoen for fejl.

- Det er ingen hemmelighed, at vi tidligere har været udfordret på reklamationer over manglende dele. Nu får kunderne en dedikeret kasse til deres drivhusfittings, og vi får en sikkerhed for, at der ikke mangler noget i kassen. Min forventning er, at det bliver et kvantespring for os, udtaler Nikolaj Stærmose, der er tredje generation, direktør og ejer af den fynske drivhusvirksomhed, og fortsætter:

- Det er det første rigtige automatiseringsprojekt, vi har gennemført, og det er den største enkeltinvestering i produktion og pakkeri, vi nogensinde har foretaget. Det er en milepæl, og det er en investering, der skal give vores kunder en endnu bedre oplevelse af vores produkter.

Men det stopper ikke her. Juliana er allerede i gang med at se på investeringer i en ny pakkelinje og andre dele af produktionen, som alt sammen skal det være med til at fremtidssikre virksomheden og give en kon- kurrencefordel ikke bare på det danske marked men også på de mange eksportmarkeder, som virksom- heden i dag forsyner med drivhuse i alle størrelser og prisniveauer under forskellige brands som bl.a. Halls og Juliana.

Pakke-robotten er bygget og etableret i et samarbejde med den lokale robotvirksomhed Gibotech og flere underleverandører, blandt andet Effimat. De dele, som robotten skal plukke og pakke har voldt problemer, men vedholdenhed og professionelle kræfter har sikret, at robotten i dag kan arbejde frit og tage højde for de talrige kombinationer, som det brede sortiment af modeller og produktvarianter giver.

På fabrikken på Fyn, er der cirka 65 ansatte, men koncernen har også datterselskaber i Storbritannien og Tyskland, ligesom de får produceret de mindste og billigste drivhuse i Kina i samarbejde med en lokal partner

- Det er ikke meningen, at vi med indførelsen af denne robot, skal skære i antallet af medarbejdere. De hænder, der bliver frigjort, kan vi bruge til mange andre opgaver. Og jeg håber, at vi med robotter til flere opgaver i sidste ende kan hjemtage mere af den produktion til Odense, der i dag ligger i Kina, siger Nikolaj Stærmose, inden der bliver trykket på knappen, og robotten pakker den første kasse.